μπακαλιαρος-800x479-682x384
Ξαλμυρίσατε σωστά τον μπακαλιάρο; Αυτό είναι το μυστικό

Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα φιλέτα του υγράλατου μπακαλιάρου, ρίχνουμε 100 γρ. αλάτι χοντρό και καθαρό κρύο νερό μέχρι να καλύψουμε τα φιλέτα.

Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για 2 μέρες αλλάζοντας το νερό κάθε 6 ώρες. Το νερό πρέπει κάθε φορά να είναι κρύο και καθαρό.

Μετά από 2 μέρες αφαιρούμε το μπολ από το ψυγείο. 

Απλώνουμε στον πάγκο εργασίας χαρτί κουζίνας, βάζουμε από πάνω τα φιλέτα, σκεπάζουμε με έξτρα χαρτί κουζίνας και πιέζουμε καλά με τα χέρια μας ώστε να στραγγίξουμε τον μπακαλιάρο. 

 
Κριθαρότο με καλαμαράκια και σπανάκι
  • Βάζουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
  • Χαράζουμε το πράσο στα 4 και το κόβουμε σε μικρά κυβάκια.
  • Κόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε χοντρές φέτες περίπου 1 εκ..
  • Κόβουμε το κολοκύθι στη μέση και μετά σε χοντρές φέτες περίπου 1 εκ. για να μη λιώσει στο μαγείρεμα και χάσει τη γεύση του.
  • Βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο στην καυτή κατσαρόλα και ρίχνουμε όλα τα λαχανικά μας.
  • Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και τα σοτάρουμε 5-7 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.
  • Κόβουμε τα καλαμάρια σε ροδέλες και τα πλοκάμια τα κόβουμε σε 2-3 σημεία.
  • Ρίχνουμε τα καλαμάρια στην κατσαρόλα με τα λαχανικά και τα σοτάρουμε για 5 λεπτά μέχρι να πάρουν ξανθό χρώμα.
  • Όταν ξανθύνουν προσθέτουμε το κριθαράκι και το σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα, για να θωρακιστεί καλά και να μην σπάσει την ώρα που θα βράζει.
  • Στη συνέχεια σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε μέχρι να εξατμιστεί.
  • Προσθέτουμε την τομάτα, το ξύσμα, τον χυμό από το λεμόνι και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε σε τρεις δόσεις τον ζωμό. Πρώτα ρίχνουμε το 1/3 του ζωμού, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς.
  • Μόλις απορροφήσει το κριθαράκι τον ζωμό ρίχνουμε άλλο 1/3.
  • Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλος ο ζωμός και ανακατεύουμε. Μόλις απορροφηθεί όλος ο ζωμός το κριθαράκι είναι έτοιμο.
  • Στο τέλος προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί με όλα τα υλικά στην κατσαρόλα (βάζουμε το σπανάκι πάντα στο τέλος για να μην χάσει τη γεύση του και τις βιταμίνες του).
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και δοκιμάζουμε πριν προσθέσουμε αλάτι γιατί το καλαμάρι βγάζει αλμύρα.
  • Προσθέτουμε αλάτι, αν θέλουμε να δώσουμε παραπάνω ένταση στη γεύση, το πιπέρι, τον άνηθο, το ταχίνι, το ξύσμα και τον χυμό από ένα λεμόνι και ανακατεύουμε.
  • Σερβίρουμε ραντίζοντας με λίγο ελαιόλαδο και πιπέρι.
  • Για την γκρεμολάτα προσθέτουμε σε ένα μούλτι τα αμύγδαλα, το σκόρδο και τα χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθούν.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε τον μαϊντανό και τον άνηθο και ξαναχτυπάμε μέχρι να διαλυθεί.
  • Στο τέλος ρίχνουμε ξύσμα από ένα λεμόνι και ανακατεύουμε το μείγμα με ένα κουτάλι.
  • Προσθέτουμε στο πιάτο μας και στην κατσαρόλα. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε πιπέρι.

Συστατικά

  • 1 πράσο, μεγάλο
  • 1 κρεμμύδι, μεγάλο
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 1 κολοκυθάκι, μέτριο
  • 500 γρ. καλαμαράκια, καθαρισμένα φρέσκα ή κατεψυγμένα
  • 250 γρ. κριθαράκι, μέτριο
  • 130 γρ. κρασί λευκό, ξηρό
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • ξύσμα λεμονιού, από 2 λεμόνια
  • χυμό λεμονιού, από 2 λεμόνια
  • 750 γρ. ζωμό, λαχανικών
  • 100 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 50 γρ. ταχίνι
  • 2 κ.σ. άνηθο

Για τη γκρεμολάτα

  • 50 γρ. αμύγδαλα
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 3 κ.σ. μαϊντανό, φρέσκο
  • 1 κ.σ. άνηθο
  • ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
Ψάρι μπιάνκο
  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Κόβουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε μέχρι να καραμελώσουν.
  • Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κομμάτια και τις βάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τον γλυκάνισο, τον κόλιανδρο, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί.
  • Βάζουμε το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, καλύπτουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για 20-25 λεπτά.
  • Χαράσσουμε την πέτσα του ψαριού σε 3-4 σημεία και βάζουμε αλάτι, πιπέρι και 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Προσθέτουμε τα ψάρια στην κατσαρόλα με την πέτσα προς τα πάνω, καλύπτουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για 4-6 λεπτά.
  • Σερβίρουμε με το ελαιόλαδο, το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι και μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Συστατικά

  • 2 κρεμμύδια
  • 3 σκ. σκόρδο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 3 πατάτες, μεσαίες
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο
  • 1 κ.γ. κόλιανδρο, σε σπόρους
  • 100 γρ. κρασί λευκό
  • 300 γρ. νερό
  • 2 λαβράκια, φιλεταρισμένα (700 γρ. το κάθε ένα)

Για το σερβίρισμα

  • 1 κ.γ. ελαιόλαδο
  • ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • 1 κ.σ. λεμόνι
  • 1/4 ματσάκι μαϊντανό
main
Ψαροκεφτέδες
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα βάζουμε στο τηγάνι.
  • Προσθέτουμε το θυμάρι, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε 8-10 λεπτά σε μέτρια φωτιά για να καραμελώσουν.
  • Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε πολύ μικρά κυβάκια και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Εναλλακτικά τα χτυπάμε στο μούλτι μέχρι να γίνουν πολύ μικρά κομμάτια.
  • Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι, τον δυόσμο ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Βάζουμε το ψωμί, το κρεμμύδι και ανακατεύουμε. Πλάθουμε σε 13-15 κεφτέδες
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και βάζουμε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Βάζουμε τους κεφτέδες στο τηγάνι και ψήνουμε 2-3 λεπτά και από τις δύο πλευρές για να πάρουν χρώμα.
  • Μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε για 10-15 λεπτά.

Για τη σάλτσα

  • Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιονέζα, το ξύσμα και τον χυμό από το λάιμ, την κέτσαπ, αλάτι, πιπέρι, την πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη και ανακατεύουμε.
  • Σερβίρουμε σε φέτες από λεμόνι, δυόσμο και ρίγανη.
  • Συστατικά

    • 1 κρεμμύδι
    • 1 σκ. σκόρδο
    • 8-9 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 1 κ.σ. θυμάρι
    • 1 κ.γ. ρίγανη
    • αλάτι
    • πιπέρι
    • 300 γρ. μπακαλιάρο, φιλέτο
    • ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
    • 1 κ.γ. χυμό λεμονιού
    • 1/4 ματσάκι δυόσμο
    • 100 γρ. ψωμί τριμμένο

    Για τη σάλτσα

    Για το σερβίρισμα

    • 1 λεμόνι, σε φέτες
    • δυόσμο
    • ρίγανη
Ψητές σουπιές

Για τις πατάτες

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220ο C στον αέρα.
  • Βάζουμε τις πατάτες σε ένα ταψί και αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το μέλι, τον χυμό λεμονιού, τα σκόρδα ψιλοκομμένα, τη νοστιμιά και ανακατεύουμε.
  • Περιχύνουμε τις πατάτες στο ταψί και ψήνουμε για 30-40 λεπτά.

Για τις σουπιές

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει καλά.
  • Απλώνουμε τις σουπιές στον πάγκο εργασίας μας και χαράσσουμε με ένα μαχαίρι χιαστί στην εσωτερική επιφάνεια.
  • Κόβουμε και τα πλοκάμια και σε μικρά κομμάτια και απλώνουμε τη νοστιμιά, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
  • Βάζουμε τις σουπιές σε δόσεις στο καυτό τηγάνι με το σημείο που χαράξαμε τις σουπιές και ψήνουμε 1-2 συνολικά την κάθε δόση.
  • Σερβίρουμε με φέτες λεμονιού, μαϊντανό, ελαιόλαδο και πιπέρι.

Συστατικά

Για τις πατάτες

  • 1 κιλό πατάτες
  • 250 γρ. νερό
  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.σ. κοφτή μέλι
  • χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. κοφτή νοστιμιά

Για τις σουπιές

  • 500 γρ. σούπιες, καθαρισμένες
  • 1 κ.γ. νοστιμιά
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα

  • λεμόνι, σε φέτες
  • μαϊντανό
  • ελαιόλαδο
  • πιπέρι
xtapodi-stifado
Αγιορείτικο χταπόδι στιφάδο

ΥΛΙΚΑ : 1 χταπόδι

1 κιλό κρεμμυδάκια μικρά , 2 σκελίδες σκόρδο ,2 κουταλιές ξίδι                                        1/2 ποτήρι λευκό  κρασί

5 φύλλα δάφνης  1 κιλό φρέσκες ντομάτες και μπαχάρι.

Εκτέλεση : Kαθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κρατάμε ολόκληρο. Στη συνέχεια καθαρίζουμε και τα μικρά κρεμμυδάκια. Bάζουμε το χταπόδι στη φωτιά με το κρασί,  το ξίδι και το μεγάλο κρεμμύδι. Tο αφήνουμε να βράσει μέχρι να βγάλει το νερό  του. Mόλις  βράσει, το κόβουμε  σε κομμάτια και αφαιρούμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον  ντοματοχυμό (ή τις ντομάτες), το λάδι,  το σκόρδο, τα μπαχαρικά, 2 φλιτζάνια νερό  και τα κρεμμυδάκια. Aφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα του.

 

ΓΑΡΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ

Μια τέλεια γαριδομακαρονάδα. Μια υπέροχη συνταγή για ένα  πεντανόστιμο φαγητό που  θα απολαύσετε όλη στην  οικογένεια και εσείς που  νηστεύετε και αυτοί που  δεν  νηστεύουν με τη προσθήκη φρεσκοτριμμένου τυριού  στη μακαρονάδα που  θα απογειώσει τη γεύση  της.

Υλικά συνταγής

1 πακέτο μακαρόνια

1 συσκευασία γαρίδες [700-800  γρ.περίπου] κατεψυγμένες ή φρέσκιες

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

 

1 καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη [προαιρετικά αν σας  αρέσουν τα καυτερά] ή πάπρικα

1/4 κούπας ελαιόλαδο

2 συσκευασίες ντοματάκια κονκασέ ή 4-5 φρέσκιες ντομάτες ψιλοκομμένες

1 κ.σ. ντοματοπελτέ

1 κ.γ. ζάχαρη

1/4 κούπας φλ.  λευκό  ξηρό κρασί  ή ούζο αν σας  αρέσει το ούζο και θέλετε πιο έντονη γεύση

Μαϊντανός ψιλοκομμένο

Αλάτι,  πιπέρι

 

 

Εκτέλεση συνταγής

 

 

  1. Καθαρίζουμε τις γαρίδες από το εντεράκι τους, βγάζουμε τα κελύφη και τα κεφάλια και αφήνουμε μόνο τις ουρίτσες.

 

 

  1. Σε μια κατσαρολίτσα βάζουμε τα κεφαλάκια της γαρίδας σε 1 ποτήρι κρασιού να βράσουν για 2-3′ για να πάρουμε στραγγισμένο το ζωμό τους.

 

 

3.Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα το λάδι  να ζεσταθεί και προσθέτουμε το σκόρδο και τις γαρίδες και τα σοτάρουμε.

 

 

  1. Σβήνουμε με το κρασί ή το ούζο.
  1. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τα ψιλοκομμέναντοματάκια, τον ντοματοπελτέ, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, την πιπερίτσα ή πάπρικα, τον μαϊντανό και το ζωμό από τα κεφαλάκια που  βράσαμε. Σκεπάζουμε να σιγοβράζουμε για λίγο.

 

 

  1. Εν τω μεταξύ βράζουμε τα μακαρόνια.

 

 

  1. Αν θέλουμε τα μακαρόνια μας να απορροφήσουν όλη τη σάλτσα, βράζουμε τα μακαρόνια στο μισό χρόνο απ΄ότι τα βράζουμε συνήθως και προσθέτουμε τα μισοβρασμένα μακαρόνια στην  κατσαρόλα με τις γαρίδες βάζοντας και 2 ποτήρια από  το νερό  που  έβρασαν τα μακαρόνια και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για τον  υπόλοιπο μισό χρόνο βρασμού τον  μακαρονιών,προσθέτοντας λίγο  ακόμη νερό  που  έβρασαν τα μακαρόνια.

 

 

  1. Αν θέλουμε ξεχωριστά τα μακαρόνια, τα βράζουμε κανονικά τα στραγγίζουμε τα λαδώνουμε, σερβίρουμε στα πιάτα και ρίχνουμε τις γαρίδες με τη σάλτσα σε κάθε πιάτο ξεχωριστά.

 

 

  1. Σερβίρουμε αμέσως πασπαλίζοντας με λίγο μαϊντανό.

 

 

  1. Αν δεν νηστεύουμε πασπαλίζουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα.

 

 

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ
  1. Βάζουμε στο νερό τον μπακαλιάρο αφού πρώτα του έχουμε αφαιρέσει την πέτσα. Για 24 με 36 ώρες πρέπει να  μείνει στο νερό το οποίο πρέπει να  αλλαχθεί 3 με 4 φορές για να  μην χάσει το ψάρι τελείως την γεύση του.
  2. Ετοιμάζουμε το κουρκούτι βάζοντας σε ένα μεγάλο μπολ αλεύρι με μπύρα μέχρι να γίνει ένας χυλός που θα  στέκεται ωραία στο ψάρι και  δεν θα  τρέχει. Προσθέτουμε αλάτι μόνο εάν δοκιμάσουμε λίγο το κουρκούτι.
  3. Τηγανίζουμε στο τεφάλ και με πολύ καυτό λάδι και  για λίγο.
  1. Την προηγούμενη μέρα φτιάχνουμε την σκορδαλιά που καλό είναι να  μείνει μία μέρα στο ψυγείο για να  δέσει η γεύση της καλύτερα.
  2. Στο multi ρίχνουμε το ψωμί, το σκόρδο, το αλάτι, το ξύδι, τα καρύδια και  προσθέτουμε λίγο λίγο το λάδι χτυπώντας συνέχεια. Τα υλικά δε είναι με ακρίβεια…δηλαδή παίζει ρόλο πόσο δυνατή ή αλμυρή ή ξιδάτη την θέλετε. Θα πρότεινα να  την δοκιμάζετε καθώς την φτιάχνετε .

 

Τσιπούρα Λαδολέμονο στο Φούρνο

Υλικά

2 μεγάλες τσιπούρες, καθαρισμένες

ελαιόλαδο

1 πρέζα ρίγανη χυμό από 2 λεμόνια αλάτι χοντρό & πιπέρι

Για  το λαδολέμονο: Σε  ένα βαζάκι με καπάκι βάζουμε 3 μέρη ελαιόλαδο, 1 μέρος χυμό λεμονιού, ελάχιστο αλάτι και  πιπέρι. Κλείνουμε σφιχτά το καπάκι και  χτυπάμε τα υλικά πολύ καλά.

Εκτέλεση

Πλένουμε τις τσιπούρες καλά και  τις τοποθετούμε σε ένα πυρέξ. Τις λαδώνουμε καλά, τις περιχύνουμε με το χυμό από 1/2 λεμόνι, τις αλατοπιπερώνουμε και  από τις δύο πλευρές και  τις πασπαλίζουμε με τη ρίγανη. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180° για 30 λεπτά, χωρίς να  τις γυρίσουμε.

Σερβίρουμε τις τσιπούρες στα πιάτα, τις περιχύνουμε αρχικά με 3-4 κ.σ.  από τα υγρά του πυρέξ, και  έπειτα με λίγο λαδολέμονο.

 

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ (ΜΟΝΟ ΧΟΝΔΡΙΚΗ)ΝΙΚΗΤΑΡΑ 11 – ΔΑΦΝΗ Τ.Κ 17234

ΤΗΛΕΦΩΝΟ : 210-9708062

 FAX:   210–9765808 

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ

ΝΙΚΗΤΑΡΑ 2- ΔΑΦΝΗ Τ.Κ 17234

 

ΤΗΛΕΦΩΝΟ:  2155155186

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ

 

ΙΘΩΜΗΣ 12 – ΑΓΟΡΑ  ΒΥΡΩΝΑ Τ.Κ 16232

ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 210-7666831